دنیای رنگها ـ نارنجی (Orange)
نارنجی رنگی پر از انرژی، گرم، تند و آتشین، سرحال، سلامت، جذاب، رنگ میوهای و رنگی که قطعاً چشمان شما را مجذوب خودش می کند. اما گاهی اوقات هم میتواند خشن و آزاردهنده باشد.
رنگ نارنجی؛ احساس هیجان، گرما و شور و شوق را به ذهن میآورد.
نارنجی یک رنگ دو قطبی است و قابلیت بوجود آوردن هر دو احساس عشق و نفرت را در خود دارد نارنجی رنگی است که یا عاشقش هستی و یا به شدت ازآن بیزار و متفری!!
نارنجی طیف رنگی است که اسمش دقیقاً از روی یک میوه محبوب که همان پرتقال است برداشته شده و در واقع نام این رنگ به این صورت ابداع شده است.
در طبیعت نارنجی را میتوان در غروب زیبای خورشید، آتش، بعضی از سبزیجات، گلها ماهیها و در بیشتر خانواده مرکبات دید.
شاید اگه به خاطرات خاطرات دوران کودکی خود برگردید؛ رنگ مربای نارنج یا مربای به میز صبحانه را بیاد بیاورید. نارنجی رنگ جشن هالووین* و یا شاید یادآور مخروطهای ایمنی کنترل ترافیک، نارنجی حلقه و قایق نجات و از همه مهم تر نارنجی یعنی پفک نمکی !!!!!!!
نارنجی مظهر انرژی است، سرزندگی و نشاط ، ترغیب کردن و برانگیختن، شور و هیجان، غلیان احساسات، رنگ ماجراجویی ، تهور، دل به دریا زدن و خود را به مخاطره انداختن است؛ نارنجی یادآور گرما و حرارت و نشانی از تندرستی و سلامت است. اما از جهاتی شاید این رنگ، رنگ کله شقی و بیخردی هم محسوب شود رنگی که احساس عدم اطمینان را به ذهن متبادر میکند و برای بعضیها نشان از بیسلیقگی است.
در حال حاضر نارنجی رنگ مرسومی است و از آن استفاده میشود؛ استفاده از این رنگ در دهه ۷۰ میلادی هم بسیار رونق داشت تا اینکه درسال ۱۹۹۱ میلادی، مقالهای در مجله فوربز
(Forbes magazine) منتشر شد با این عنوان که تأثیرات رنگ نارنجی بر انتخاب و خرید مشتریان چیست؟! و به طور کلی به این موضوع اشاره داشت که انتخاب این رنگ انتخاب و خرید محصولات و البسه با رنگ نارنجی شاید مقرون به صرفه باشد اما کار شیک و با کلاسی نیست؛ بعد از انشار این مقاله استفاده از نارنجی در بین مردم کمرنگ و کم رنگ تر شد و چندان استفادهای از آن نمیشد.
شایان ذکر است که رنگ نارنجی دارای طیف وسیعی می باشد که هر کدام دارای معانی متفاوتی هستند. بعضی از طیفها جذاب و زیبا هستند و بعضی مورد پسند همه کس نیست.
طیف رنگ نارنجی از نارنجی تیره ( نارنجی مایل به قرمز یا قهوهای (terracotta یا cayenne) (تقریبا رنگ سفال) شروع شده، در ادامه قرمز ـ نارنجی (persimmon) (رنگ خرمالو) ، رنگ نارنجی خالص (pure orange) (مثل رنگ کدو تنبل) ، نارنجی ـ زرد (yellow orange ) ( مثل رنگ انبه)، صورتی ـ نارنجی(pink orange) (مثل رنگ ماهی سالمون) را داریم در خاتمه به نارنجی روشن (light orange) (مثل رنگ طالبی) میرسیم.
طیف تیره رنگ رنجی احساس راحتی را القا می کند، یادآور زمین است و ادویه و طیف روشن آن آرامش بخش است و تداعی کننده سلامتی و حال خوش
“نارنجی” از دیدگاه جهانی :
نارنجی همه انسانهای دنیا را به یاد میوههای آبدار و مفید برای سلامتی میاندازد
نارنجی یعنی ویتامین سی و سلامتی
نارنجی سمبل و نشانه فصل پاییز است
بچههای همه جای دنیا مجذوب رنگ نارنجی میشوند و این رنگ توجه کودکان را به خود جلب میکند.
لامپ وسط در چراغ راهنمایی نارنجی رنگ است.
همه جای دنیا نارنجی یعنی قایق نجات، حلقه نجات، کله قندیها و مخروطهای کنترل ترافیک
این رنگ معمولاً برای جلب توجه مورد استفاده قرار میگیرد. به همین دلیل است که جلیقههای پلیس بعضی از کشورها و لباس فرم کارگران ساختمانی و ماموران شهرداری نارنجی رنگ است.
“نارنجی” در فرهنگهای مختلف :
هم خود رنگ نارنجی و هم واژه نارنجی ، معادل خانواده سلطنتی است.
در ایالات متحده آمریکا لباس مخصوص زندانیها نارنجی رنگ است.
در فرهنگ هندو رنگ نارنجی تیره (رنگ زعفران) رنگی مقدس، فرخنده و مبارک است.
در کشور بریتانیا نارنجی رنگ پروتستانهای ایرلندی است و این رنگ برای آنان از نظر مذهبی و نشانههای سیاسی در جایگاه بالایی قرار دارد.
طراحی و دکوراسیون با رنگ “نارنجی” :
در قانون طراحی و دکوراسیون طیف نارنجی به تنهایی رنگ بدی به حساب نمیآید اما رنگ بسیار بدی برای ترکیب شدن با سایر رنگهاست.رنگ مکمل نارنجی، رنگ آبی است (این ترکیب در طراحی ترکیبی پویا (dynamic) محسوب میشود.
ترکیب سه رنگ ، نارنجی ـ سبز و ارغوانی نیز بد به نظر نمی رسد.
ولی در کل ترکیب این رنگ با سایر رنگ ها نتیجه مطلوبی ندارد!!
گفتهها و خرافات درباره رنگ “نارنجی” :
برخی از خرافات از گذشته نشان از این موضوع دارد که نارنجی سطح ایمنی بدن را کاهش می دهد و همچنین بر روی قدرت و توان جنسی اثر منفی دارد.
نارنجی برای سوء هاضمه مفید است و مشکلات گوارشی را برطرف می کند. همچنین برای مشکلات قفسه سینه و بیماریهای کبد نیز مفید است.
(در نظر داشته باشید که این بخش گفته ها و شنیدههایی است که در فرهنگهای مختلف در مورد رنگها وجود دارد و هیچ دلیل علمی برای اثبات این مطالب وجود ندارد.)
واسیلی کاندینسکی (Wassily Kandinsky) که یک نقاش و نظریهپرداز هنری روس بود در مورد نارنجی میگوید : “نارنجی همان قرمز است که بواسطه رنگ زرد به بشریت نزدیک شده””Orange is red brought nearer to humanity by yellow.”
برعکس رنگ سبز که در اشعار و ضرب المثلها کاربرد فراوانی دارد خبری از “نارنجی” نیست!!!
*هالووین: یکی از جشنهای سنتی مغربزمین است که مراسم آن در شب ۳۱ اکتبر (نهم آبان) برگزار میشود. بسیاری از افراد در این شب لباسهای عجیب و غیرمرسوم میپوشند و کودکان برای جمعآوری آب نبات و آجیل به در خانه دیگران میروند. جشن هالووین بیشتر در کشورهای آمریکا، ایرلند، اسکاتلند و کانادا مرسوم است. ـ ویکی پدیا